تاثیر اعتیاد بر سلامت روان بسیار زیاد است؛ افسردگی و بیماریی مانند روان پریشی تنها مثالهای کوچکی از این اثرات هستند. برای ترک اعتیاد لازم است تا ارتباط بین روانشناسی سلامت و اعتیاد را بدانیم و در جهت درمان بخش روانشناسی هم اقدامات لازم را انجام دهیم، زیرا همانگونه که گفتیم سو مصرف مواد مخدر اثرات بسیار زیادی بر روان فرد دارد که در این مطلب به بررسی آن میپردازیم. برای اطلاعات بیشتر به خواندن ادامه دهید.
تاثیر مواد مخدر بر اعصاب و روان
برای برخی افراد، سو مصرف مواد مخدر و الکل میتواند منجر به عوارض روانی طولانی مدت شود. از جمله تاثیرات اعتیاد بر سلامت روان داشتن دورههای روان پریشی ناشی از سو مصرف مواد مخدر، اختلالات رفتاری، داشتن نگرش منفی به زندگی، از دست دادن انگیزه، افسردگی، اضطراب، افزایش احتمال آسیب به خود یا خودکشی و… است.

اختلالات روانی ناشی از مصرف انواع مواد
اختلالات روانی ناشی از مصرف مواد مخدر به نوع ماده مصرفی هم بستگی دارد. شواهدی وجود دارد که استفاده از انواع روانگردانان موجب بروز بیماری های روانی مختلف خواهد شد. روانگردانان به سه گروه مواد محرک، مواد توهم زا و مواد سرکوب گر تقسیم میشوند. بنا به نوع روان گردان اثرات مختلفی را روی سلامت روان شاهد خواهیم بود.
اثر روان گردانها روی افسردگی و سایر بیماری های روان
هر یک از انواع روانگردانان موجب بروز بیماری های مختلف روان میشوند و لازم است حتما با روانشناسی اعتیاد و روانکاوی اعتیاد اقدام به بهبودی کرد. بطور مثال:
- حشیش: از ضمغ ماده توهم زای شاهدانه تهیه میشود. بنا به تحقیقات بین مصرف حشیش و ابتلا به افسردگی، روان پریشی یا اسکیزوفرنی ارتباط وجود دارد. برخی افراد با مصرف حشیش چیزهایی را تجربه میکنند که واقعی نیستند. این نشانهای از روان پریشی ناشی از سو مصرف مواد مخدر است. استعمال حشیش میتواند باعث ایجاد احساس آرامش یا شادی و همچنین باعث ایجاد احساس اضطراب یا پارانوئید در فرد شود.
- مصرف مواد مخدر محرک میتواند باعث ایجاد افسردگی، تغییر در خلق و خوی رفتاری، افزایش ضربان قلب، اضطراب و پارانوئید در فرد شود. کوکائین – یک نوع مواد مخدر محرک – می تواند باعث عود مشکلات روانی قبلی و روان پریشی و اسکیزوفرنی شود. در کوتاه مدت، کوکائین به فرد احساس بیداری، پرحرفی و اعتماد به نفس میدهد. اما در مدت زمان طولانی، احساس خستگی و افسردگی سراغ او خواهد آمد. د دراز مدت، مصرف کوکائین می تواند بر احساس و روابط شما تأثیر بگذارد.
- اکستاتزی، خلسه یا MDMA: در کوتاه مدت، خلسه ممکن است باعث شود فرد احساس پرانرژی بودن، شادی، پرحرفی و اعتماد به نفس داشته باشد. اما گاهی اوقات میتواند فرد را مضطرب، گیج یا دارای اثرات روان پریشی ناشی از سو مصرف مواد مخدر کند.
در طولانی مدت، مصرف اکستازی می تواند منجر به مشکلات حافظه شود. همچنین ممکن است دچار افسردگی و اضطراب شوید.
- هروئین: در کوتاه مدت، هروئین میتواند به شما احساس آرامش و شادی بدهد، درد را از بین ببرد و باعث خواب آلودگی شود. اما خطر مصرف بیش از حد هروئین نسبت به سایر مواد مخدر بیشتر است. هروئین را میتوان به روشهای مختلف از جمله تزریقی مصرف کرد، این حالت خطر ابتلا به عفونت را بالا میبرد. هروئین بسیار اعتیاد آور است و میتواند کنترل زندگی فرد را بدست بگیرد و عوارضی اجتماعی مانند از دست دادن شغل را هم به همراه داشته باشد.
- ال اس دی: در کوتاه مدت، LSD ممکن است باعث شود فرد چیزهایی را تجربه کند که واقعی نیستند که این گاهی اوقات تجربهای لذت بخش و گاهی ترسناک خواهد بود. اگر فردی سابقه مشکلات روانی داشته باشد، مصرف ال اس دی میتواند آن را بدتر کند. LSD همچنین ممکن است باعث مشکلات مربوط به سلامت روانی شود که قبلاً تجربه نکردهاید.

- مواد توهم زا مانند قارچ جادویی ممکن است، مشکلات سلامت روان را بدتر کنند. آنها میتوانند به فرد احساس جدایی از محیط را بدهند و موجب تغییر در ادراک بیرونی یا درونی او شوند که میتواند ترسناک یا ناراحت کننده باشد.
- مواد روانگردان جدید (NPS): اینها داروهایی هستند که حاوی یک یا چند ماده شیمیایی هستند. آنها اثراتی مشابه کوکائین، حشیش و اکستازی ایجاد میکنند. برخی از داروهای روانگردان جدید میتوانند باعث سردرگمی و احساس وحشت شوند. همچنین ممکن است فرد با مصرف این مواد دچار توهم شود و چیزهایی ببینید، بو کند، بشنود یا احساس کند که دیگران نمی بینند. توهمات میتواند بر نحوه رفتار فرد تأثیر بگذارد و امنیت او را در معرض خطر جدی قرار دهد. برخی از NPS ها میتوانند بسیار خطرناک باشند. آنها میتوانند موجب مرگ یا آسیب جدی به فرد شوند و اگر همراه با الکل یا سایر داروهای روانگردان مصرف شوند، خطرات به مراتب بیشتری خواهند داشت.
- الکل: اثرات درازمدت الکل به میزان مصرف و منظم بودن آن بستگی دارد. اگر به طور منظم بیش از حد الکل بنوشید، ممکن است به خودتان آسیبهای جسمی و روحی جدی وارد کنید. نوشیدن میتواند شما را وادار به انجام کاری کند که معمولاً انجام نمیدهید، مانند خودآزاری و خودکشی. مصرف بسیار بالای الکل ممکن است باعث روان پریشی شود.
اثرات اعتیاد بر رفتار
اعتیاد به مواد مخدر و الکل موجب بروز یک سری رفتارها در فرد میشود که حتی ممکن است خود او نیز انتظار آن را نداشته باشد. بطور کلی اعتیاد به مواد مخدر باعث میشود تا فرد کنترلی روی رفتارهای خود نداشته باشد و به همین دلیل گاهی با چالشهایی در ارتباطات خود مواجه شود که نتواند از عهده آنها برآید. که این چالشها در رده بندی عوارض اجتماعی اعتیاد قرار میگیرند. گفتیم که اعتیاد بر رفتار فرد اثر میگذارد؛ اما چه تغییراتی میکند؟!
- دروغگویی و پنهان کاری
- محدود شدن دایره دوستان
- روابط سطحی خانوادگی و نداشتن حس مسئولیت
- به سبب رفتارهای بالا از دست دادن شغل و اوضع بد اقتصادی
اما مواد مخدر تنها در طول اعتیاد روان فرد را بهم نمیریزد و ممکن است فرد بعد از ترک اعتیاد دچار مشکلات روانی و افسردگی شود.

مشکلات روانی بعد از ترک اعتیاد
برخی از افراد ممکن است دچار افسردگی بعد از ترک اعتیاد شوند. نکتهای که ضرورت دارد این است که حتما باید در جهت درمان افسردگی بعد از ترک، اقدام کرد. زیرا رفع نکردن آن ممکن است دوباره فرد را به کام اعتیاد بکشد. برای درمان مشکلات روانی بعد از ترک اعتیاد میتوانید با کلینیک دکتر جوادی تماس بگیرید.
اثرات اعتیاد بر سلامت روان فرد بسیار زیاد است. ممکن است فرد دچار افسردگی یا بیماریهای مربوط به سلامت روان مانند اسکیزوفرنی یا روان پریشی و… شود. اثر روانگردانان بر سلامت روان بستگی به نوع ماده مصرفی هم دارد. علاوه بر مشکلات مربوط به سلامتی روان، عوارض اجتماعی ناشی از سو مصرف مواد مخدر هم بر زندگی فرد تاثیر گذار خواهد بود. امیدواریم خواندن این مقاله برای شما مفید بوده باشد. برای اطلاعات بیشتر با بهترین کلینیک خصوصی تهران تماس حاصل فرمایید.
منابع: mentalhealth ،rethink