X
این متن برای تست می باشد.

امتیاز این :

بیایید با هم یک روایت کوتاه در مورد بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی را بخوانیم: در شرکت‌مان همکاری داشتیم که گاهی اوقات خیلی عجیب رفتار می‌کرد! او برای لحظه‌ای به وجد می‌آمد، به طور مداوم در مورد موضوعات مختلف صحبت می‌کرد و گاهی اوقات به برنامه‌های بسیار جاه‌طلبانه خود مانند داشتن یک شرکت و کسب میلیون‌ها تومان می‌بالید. اما بعد از چند روز، به شدت ساکت می‌شد، با کسی ارتباط برقرار نمی‌کرد و کار خود را به موقع انجام نمی‌داد! یک بار که برای ناهار بیرون رفته بودیم، بشقاب را به سمت گارسون پرت کرد، چون سفارشش را به موقع نیاوردند. ما از رفتار او شوکه شدیم. با گذشت زمان رفتار او غیرقابل پیش بینی و در نهایت از او خواسته شد تا شرکت را ترک کند! این یکی از روایت‌های دوستانم در مورد فردی بود که دارای اختلال دو قطبی است. همانطور که خواندید اختلال دوقطبی اگر درمان نشود، تاثیر قابل ملاحظه‌ای روی عملکرد روزانه و زندگی فرد خواهد داشت. بنابراین حتما باید برای تشخیص صحیح و درمان آن به مرکز درمان اختلال دو قطبی مراجعه کرد. اما اختلال دو قطبی چیست و چه اثراتی دارد؟ در این مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت. 

اختلال دوقطبی چیست؟

اختلال دوقطبی(افسردگی-شیدایی) یک بیماری روانی و خلقی جدی است که باعث نوسانات خلقی غیرعادی و شدید می‌شود. فرد مبتلا به اختلال دوقطبی شدید گاهی دارای حالاتی مانند نشاط و انرژی بالا و گاهی دچار وضعیت روانی متضاد یعنی منفی گرایی و بدبینی می‌باشد. این فرد ممکن است علائم روان پریشی مانند توهم یا هذیان و افکار خودکشی نیز داشته باشد. اختلال دوقطبی می تواند توانایی فرد را برای عملکرد عادی در زندگی روزمره تحت تاثیر قرار دهد و منجر به آسیب به روابط حرفه‌ای و شخصی شود.

اختلال دوقطبی چه چیزی نیست؟!

همه ما هرازگاهی دچار نوسانات خلقی و حالتی مانند خلسه می‌شویم، اما این حالات احتمالا بر فعالیت‌های روزانه‌مان تأثیری نمی‌گذارند. این‌ها جز اختلالات دوقطبی نیست. افسردگی نیز جز اختلال دوقطبی محسوب نمی‌شود، اگرچه برخی از علائم هر دو بیماری مشابه هستند. تفاوت اصلی آن‌ها در این است که در اختلال دوقطبی، دوره‌هایی از شیدایی(بالا رفتن خلق) و افسردگی(پایین آمدن خلق) و همچنین تغییرات خلقی شدید وجود دارد.

فردی که دچار این بیماری است، هر چه سریع‌تر باید نسبت به درمان اختلال دو قطبی اقدام کند. لازمه آن در درجه اول، شناسایی علائم اختلال دو قطبی و تشخیص این بیماری در بهترین کلینیک روانشناسی است.

علائم و نشانه های اختلال دوقطبی چیست؟

اما بیماران اختلال دوقطبی چه ویژگی‌هایی دارند؟ افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دو دسته از علائم را در مراحل افسردگی و شیدایی نشان می‌دهند.

علائم حالت شیدایی

 در واقع در طول دوره‌های شیدایی، فرد به صورت تکانشی رفتار می‌کند، بدون قضاوت مناسب تصمیم می‌گیرد و ریسک‌های غیرعادی را می‌پذیرد و هرگونه عواقب منفی اقدامات غیرقابل پیش بینی خود را نادیده می‌گیرد یا از آن بی خبر است. از جمله علائم مرحله شیدایی عبارت است از:

  • احساس شادی مطلق که هیچ چیز (حتی اخبار بد یا رویدادهای غم انگیز) نمی‌تواند اوضاع را تغییر دهد
  • عصبانیت ناگهانی یا تحریک پذیری شدید
  • ممکن است دارای توهمات بسیار بلندپروازانه یا باورهای قوی باشد که دلیل منطقی ندارد. ممکن است فرد ادعا کند که ارتباط خاصی با خدا، افراد مشهور یا شخصیت‌های تاریخی دارد.
  • باورهای غیر واقعی به توانایی‌های خود به عنوان مثال، فرد ممکن است فکر کند که هیچ چیز نمی‌تواند مانع از انجام یک کار دشوار شود.
  • ناتوانی در کنترل اعمال تکانشی و رفتارهای مخاطره آمیز مانند ولخرجی در چیزهای ناخواسته، سرمایه گذاری‌های تجاری احمقانه، رانندگی بی احتیاط، یا رفتار جنسی افراطی.
  • افکار غیر قابل کنترل به طور مداوم در ذهن جاری است
  • ناتوانی در خواب که ممکن است باعث بیقراری و بیش فعالی شود
  • مشکل در تمرکز، ناتوانی در انجام فعالیت‌های عادی
  • احساس ناامیدی و تحریک‌پذیری در اکثر مواقع روز
  • گفتار سریع، پریدن از یک ایده به ایده دیگر، عدم انسجام در فکر
  • از دست دادن حس واقعیت، که می‌تواند منجر به روان پریشی شود (توهم – دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارند)
  • عزت نفس بیش از حد بالا و باورهای غیر واقعی نسبت به توانایی‌های خود
  • رفتار وسواسی اجباری – تمیز کردن یا سازماندهی اشیا، گوش دادن به یک موسیقی برای روزها، تلاش برای تسلط یا کنترل بر مردم

علائم حالت افسردگی

از علائم مرحله افسردگی عبارت است از: 

  • غمگینی یا ناامیدی شدید
  • احساس ناامیدی
  • عدم علاقه به فعالیت‌هایی که زمانی از آن‌ها لذت می‌بردند
  • از دست دادن انرژی، تمایل به احساس خستگی آسان و بی حالی
  • مشکل در خوابیدن؛ زیاد خوابیدن یا اصلا نخوابیدن
  • تغییر در اشتها، ناتوانی در تغذیه خوب، کاهش وزن قابل توجه بدون رژیم
  • مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن یا تصمیم‌گیری
  • افکار خودزنی، مرگ یا خودکشی

اگر هر یک از این علائم را در فردی که می‌شناسید مشاهده کردید، او را تشویق کنید که با یک روان پزشک اختلالات دو قطبی و رواندرمانگر، در مرکز تخصصی درمان انواع اختلالات، جلسه مشاوره داشته باشد. بهترین مرکز درمان اختلال دوقطبی در تهران کلینیک رهان است که با ارائه خدمات و روش‌های نوین در درمان این بیماری پیشرو می‌باشد. 

دلایل ابتلای فرد به بیماری اختلال دو قطبی

علت دقیق اختلال دوقطبی هنوز ناشناخته است. اختلال دوقطبی معمولا در اواخر دوران نوجوانی و اوایل جوانی شروع می‌شود، اما به دلیل عدم آگاهی در مورد آن، اکثر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی قبل از مراجعه به کلینیک روانشناسی درمان اختلالات روانی و دو قطبی، به مدت طولانی رنج می‌برند. عوامل ایجاد کننده احتمالی می‌تواند عدم تعادل هورمونی، عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی، ضربه شدید ناشی از حادثه غم انگیز، مصرف مواد مخدر و نوشیدنی‌های الکی یا سوء مصرف مواد باشد. اختلال دوقطبی می‌تواند با بیماری‌های دیگری مانند افسردگی حاد همراه با روان پریشی یا اسکیزوفرنی همراه شود. در صورت بروز اختلال دوقطبی هر چه سریع‌تر به پزشک روانشناسی مراجعه فرمایید. 

انواع اختلال دوقطبی چیست؟

انواع اختلال دوقطبی

چهار نوع اساسی اختلال دوقطبی وجود دارد: 

اختلال دوقطبی نوع I 

دوره‌های شیدایی یا مختلط که حداقل به مدت هفت روز ادامه می‌یابد، یا علائم شدید شیدایی که نیاز به بستری شدن فوری فرد در بیمارستان دارد. همچنین، در این نوع اختلال، دوره های افسردگی رخ می‌دهد که ممکن است حداقل برای دو هفته ادامه داشته باشد.

اختلال دوقطبی II

 ترکیبی از دوره‌های افسردگی و دوره‌های هیپومانیک، اما بدون دوره‌های شیدایی غالب یا مختلط.

اختلال دوقطبی تناوب سریع

 زمانی تشخیص داده می‌شود که علائم بیماری وجود داشته باشد اما معیارهای تشخیصی برای دوقطبی I یا II را برآورده نمی‌کند. با این حال، علائم به وضوح خارج از محدوده رفتار طبیعی فرد است.

اختلال سیکلوتیمیک یا سیکلوتیمیا

اختلال خلق ادواری شکل خفیف اختلال دوقطبی که در آن دوره‌های هیپومانیا و افسردگی خفیف ممکن است حداقل برای دو سال ادامه داشته باشد.

تاثیرات اختلال دوقطبی بر جسم و روان فرد چگونه است؟ 

در برخی موارد، اختلال دوقطبی می‌تواند با سایر اختلالات مانند اسکیزوفرنی یا افسردگی شدید همراه شود. همچنین، فرد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به تیروئید، دیابت یا برخی بیماری‌های فیزیولوژیکی دیگر باشد.

تاثیرات  بیماری اختلال دوقطبی بر عملکرد مغزی

اختلال دوقطبی بر ساختارهای متعدد مغز و همچنین عملکرد اندام تأثیر می‌گذارد. کارشناسان بر این باورند که اختلال دوقطبی با تغییر در مواد شیمیایی مغز مرتبط است. همچنین می‌تواند باعث تغییر در تفکر و توهم شود.

چگونه اختلال دوقطبی تشخیص داده می شود؟

اگر سوالتان این است که از کجا بفهمم بیماری دو قطبی دارم؟! باید بگوییم که اختلال دوقطبی به دلیل شباهت علائم اغلب با اسکیزوفرنی یا افسردگی اشتباه گرفته می‌شود و ممکن است خودتان با توجه به علائم نتوانید به درستی تشخیص بدهید. افزایش خلق و خوی غیر طبیعی (شیدایی یا هیپومانیا) غالب‌ترین علامت اختلال دوقطبی است. اما متخصصین در کلینیک خصوصی درمان اختلال دوقطبی رهان می‌توانند به درستی نوع بیماری شما را تشخیص داده و سپس به درمان آن بپردازند. 

متخصص سلامت روان در مرکز نگهداری بیماران دو قطبی رهان، چندین آزمایش و ارزیابی را برای تشخیص درست بیماری و رد سایر مشکلات زمینه‌ای که می‌تواند باعث این علائم شود، انجام می‌دهد. برای ارزیابی شدت علائم، متخصص ممکن است از فرد بخواهد که تغییرات خلقی، الگوهای خواب و جزئیات فعالیت‌های روزانه خود را که می‌تواند در تنظیم یک برنامه درمانی منحصربفرد کمک کننده باشد، یادداشت کند. 

بهترین دکتر درمان دو قطبی، از طریق مشاوره آنلاین و حضوری روانشناسی اختلال دو قطبی در کلینیک رهان،  افکار، احساسات و عواطف فرد را ارزیابی می‌کند. متخصص روانشناسی ممکن است با اعضای خانواده نیز صحبت کند تا اطلاعات بیشتری در مورد وضعیت بیمار جمع آوری نماید. همچنین امکان انجام تست اختلال دو قطبی نیز برای تجزیه و تحلیل شدت اختلال وجود دارد. تست اختلال دو قطبی در واقع شامل پرسشنامه‌ای است که به تشخیص بهتر بیماری کمک خواهد کرد. این تست وضعیت خلق و خو شما را تعیین می‌کند. 

دریافت درمان برای اختلال دوقطبی

اختلال دوقطبی، مانند دیابت یا بیماری قلبی، یک بیماری طولانی مدت است و باید در طول زندگی فرد کنترل شود. تشخیص و درمان اختلال دوقطبی، می‌تواند به داشتن زندگی سالم و سازنده کمک کند.  ما در مطلب درمان اختلال دوقطبی به طور کامل آن را توضیح داده‌ایم. اما بطور خلاصه می‌توان گفت که روش‌های درمان اختلال روانی دوقطبی در مرکز بستری بیماران اعصاب و روان رهان، بصورت دارودرمانی و روان‌درمانی(درمان رفتاری شناختی) انجام می‌گیرد. البته نوع برنامه درمانی ممکن است بسته به سن، سابقه پزشکی، شدت بیماری یا تحمل فرد نسبت به دارو متفاوت باشد. یکی از روش‌های مورد استفاده برای درمان اختلال دوقطبی در کلینیک رهان، نوروفیدبک می‌باشد. نوروفیدبک فعالیت امواج مغزی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی را تثبیت می‌کند و از شدت این اختلال می‌کاهد.

عدم دریافت درمان یا قطع درمان یا داروی موجود در واقع می‌تواند وضعیت را بدتر کند یا باعث عود بیماری شود. در برخی موارد، علائم ممکن است به طور غیرمنتظره ای ایجاد شوند و فرد حتی از آن آگاه نباشد یا نتواند آن را کنترل کند. 

هدف اصلی درمان اختلال دوقطبی 

  • دفعات و شدت اختلال دوقطبی کاهش می‌یابد
  • فرد را قادر به مدیریت فعالیت‌های روزانه و لذت بردن از زندگی در خانه و محل کار می‌سازد
  • از خودآزاری و خودکشی جلوگیری می‌کند

مقابله با اختلال دوقطبی

اختلال دوقطبی می تواند بر تمام جنبه های زندگی شما تأثیر بگذارد. پذیرش این واقعیت که شما مبتلا به اختلال دوقطبی هستید و یادگیری هرچه بیشتر در مورد آن می‌تواند به شما در مقابله با این بیماری کمک کند. کافیست مراحل زیر را فراموش نکنید:

  • درمان تجویز شده توسط متخصص اختلال دو قطبی را دنبال کنید.
  • به طور منظم به مرکز درمان اختلال دو قطبی مراجعه کنید و معاینه شوید 
  •  به طور منظم دارو مصرف کنید
  • سبک زندگی سالمی را دنبال کنید(توجه به تغذیه، انجام یوگا و …)
  • از وضعیت روانی خود آگاه باشید و رویدادهایی را که می‌توانند باعث ایجاد یا تشدید علائم اختلال دو قطبی شوند، شناسایی کنید.
  • حمایت مراقبین (اعضای خانواده و دوستان) را به رسمیت بشناسید و به آن‌ها احترام بگذارید.
  • به یک گروه پشتیبانی بپیوندید و با افراد دیگری که با مشکل مشابه روبرو هستند، تعامل داشته باشید. چنین تعاملاتی انگیزه شما را برای درمان اختلال دوقطبی حفظ می‌کند. 

مراقبت از فرد مبتلا به اختلال دوقطبی

اگر فردی مبتلا به اختلال دوقطبی را می‌شناسید، او را تشویق کنید که با بهترین دکتر اختلال دوقطبی مشورت کند و تحت درمان قرار گیرد. ممکن است فرد تمایلی به پذیرش مشکل نداشته باشد. در چنین شرایطی، ممکن است مجبور شوید ابتدا با متخصص اختلال دوقطبی ملاقات کنید و سپس فرد را همراه خود ببرید.

اختلال دوقطبی و اعتیاد 

در یک بررسی بر روی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، تقریباً 60٪ این افراد سابقه سوء مصرف مواد داشتند. هنوز به طور کامل درک نشده است که چرا، اختلال دوقطبی باعث می‌شود، افراد بیشتر به سوء مصرف مواد مخدر و الکل بپردازند. با این‌حال کلینیک روانپزشکی و ترک اعتیاد رهان با بهره‌گیری از کادر پزشکی باتجربه، آماده ارائه برنامه درمانی منحصر بفرد برای هر بیمار با توجه به شرایط او است. 

اختلال دو قطبی و ازدواج 

اختلال دو قطبی و ازدواج 

همه چیز، از استرس شغلی گرفته تا مسائل مالی، می‌تواند به مشاجره منجر شود و به ازدواج فشار وارد کند. اما وقتی یکی از شرکای زندگی دچار اختلال دوقطبی است، استرس‌های ساده می‌توانند به جنگی حماسی تبدیل شوند! شاید به همین دلیل باشد که 90 درصد از ازدواج‌هایی که در آن‌ها یک طرف رابطه مبتلا به اختلال دوقطبی است، با شکست مواجه می‌شوند. بنابراین در صورت بروز اختلال دوقطبی حتما باید به کلینیک مشاوره ازدواج، جهت زوج درمانی مراجعه کنید. جالب است بدانید که مرکز تخصصی رهان، دارای بخشی مجزا برای انجام خدمات زوج درمانی و خانواده درمانی نیز می‌باشد. بنابراین بیماران مبتلا به دوقطبی می‌توانند علاوه بر درمان به بررسی مشکلات خانوادگی خود نیز بپردازند.  

درمان بیماری دو قطبی چقدر طول میکشد ؟

بطور کلی بیماری دو قطبی یک بیماری مادام العمر محسوب می‌شود و طول درمان اولیه آن بسته به شدت بیماری می‌تواند متفاوت باشد. اختلال دو قطبی ای که شدید نباشد به حدود ۹ ماه الی یک سال درمان نیاز دارد. اگر اختلال دو قطبی شدید باشد و اثر زیادی رو عملکرد فرد در زندگی روزانه‌اش بگذارد، درمان بین ۲ تا ۵ سال طول خواهد کشید. در بعضی موارد بیماری عود می‌کند و نیاز به درمان طولانی مدت است. 

طول عمر بیماران دو قطبی چقدر است؟

امید به زندگی در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی تقریباً 67 سال است. طبق یک بررسی در سال 2021 با نام تأثیر اختلال دوقطبی بر طول عمر افراد، خطر مرگ افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، 2.6 برابر بیشتر از عموم مردم است و میانگین طول عمر افراد بین 8 تا 12 سال کمتر از جمعیت عمومی می‌باشد. 

سوالات متداول پیرامون اختلال دو قطبی

عوامل تشدید کننده اختلالات دو قطبی چیست؟

داشتن یکی از بستگان درجه یک، مانند والدین یا خواهر و برادر، مبتلا به اختلال دوقطبی. دوره‌های دارای استرس زیاد، مانند مرگ یکی از عزیزان یا رویدادهای آسیب زا دیگر. سوء مصرف مواد مخدر یا الکل.

آیا اعتیاد به مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی باعث ایجاد اختلال دوقطبی در فرد می شود؟

 بله، اعتیاد و اختلال دو قطبی می‌توانند علت و معلول یکدیگر باشند و کاملا بر هم اثرگذار هستند. 

زنان  دو قطبی چه ویژگی هایی دارند؟

اختلال دو قطبی در زنان و مردان بطور مساوری رخ می‌دهد. اما علائم متفاوتی در زنان و مردان بوجود می‌آید. زنان مبتلا به دو قطبی دارای علائمی مانند مشکل در تمرکز، از دست دادن علاقه به فعالیت‌های روزمره، احساس ناامیدی و بی ارزشی و بدبینی هستند. 

منابع: whiteswanfoundation ،psychcentral ،mayoclinic ،mayoclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دو × چهار =

فرم نوبت دهی آنلاین