بعد از ترک اعتیاد عمدتا اختلالات روانی و مربوط به خلق وخو رخ میدهد. اما ممکن است عوارض جسمانی نظیر حالت تهوع، گرفتگی عضلات، سردرد و… نیز رخ دهد. این علائم گاهی به حدی شدید هستند که فرد ترجیح میدهد به مصرف مجدد مواد مخدر روی بیاورد. بنابراین باید مراقبت های بعد از ترک اعتیاد را جدی گرفت تا دوباره به دام نیفتاد. اما مراقبت های بعد از ترک شامل چه مواردی است؟! ابتدا لازم است عوارض ناشی از ترک اعتیاد را بدانیم تا بتوانیم درمان مناسبی برای آن پیدا کنیم. برای یادگیری به خواندن ادامه دهید.
عوارض ناشی از مصرف انواع مواد مخدر مانند متادون، تریاک، حشیش، شیشه و… عبارتند از:
بطور کلی اعتیاد خطر ابتلا به بیماریهای سکته قلبی، سکته مغزی، سرطان، کاهش تمایل جنسی، ، HIV / AIDS، اثرات منفی بر دستگاه گوارش، ورم کلیهها، آسم، تنگی نفس، تپش قلب، درد عضلانی و…را افزایش دهد. بدیهی است که در صورت بروز هر یک از این عوارض باید به پزشک مراجعه کرد.
اما بعد ترک اعتیاد چطور؟! چه عوارض جسمانی ما را تهدید میکند؟ یکی از شایعترین عوارض جسمانی بعد از ترک اعتیاد درد عضلانی بوده و لازم است که در جهت درمان آن، مراقبت های بعد از ترک اعتیاد صورت گیرد.
معمولا بیماران اعتیاد که با روش سم زدایی اقدام به ترک کردهاند، درد عضلانی پیدا میکنند. این درد معمولا در پایان دوره سم زدایی ایجاد میشود. و برای رفع آن میتوان از ماساژ درمانی با روغنهای گیاهی استفاده کرد، یا اگر به دنبال راه حل قطعی هستید، دارو درمانی و تجویز دارو توسط پزشک ترک اعتیاد، گزینه مناسبی است.
یکی از علائم جسمانی بعد از ترک اعتیاد، لرزش دست است. لرزش دست معمولا با دارو درمانی توسط پزشک و روانپزشک بعد از ترک اعتیاد رفع میشود.
از جمله عوارض ظاهری ناشی از اعتیاد عبارتند از:
از اولین چیزهایی که در مبحث اعتیاد تخریب میشود، پوست است و از آخرین چیزهایی که بازسازی میشود نیز پوست میباشد. بعد از ترک اعتیاد به خصوص در روزهای اول شاهد ترک خوردگی پوست، اسپاسم عضلانی و خشکی پوست صورت و دستها خواهیم بود. همچنین به علت ضعف ایمنی بدن، ممکن است پوست دچار عفونت و زخم شود. برای رفع این مشکل لازم است تا به پوست خود زمان بدهید و از او مراقبت های لازم پوست بعد از ترک اعتیاد استفاده کنید.
مصرف مواد مخدر به علت اینکه فرد فکر میکند، انرژی اش افزایش یافته است، موجب مصرف کمتر غذا و کاهش وزن شدید میشود. اما بعد از ترک اعتیاد، به علت از بین رفتن تاثیرات مواد مخدر، با استفاده از برنامه غذایی درست و مکمل ها، چاق شدن بدن اتفاق میافتد.
انواع برنامههای درمانی و مراقبتی بعد از ترک اعتیاد را بوسیله مشاوره و روان درمانی مستمر میتوان تکمیل کرد. معمولا بعد از اعتیاد، بیمار دچار افسردگی میشود و علائمی مانند غم، اضطراب، ناامیدی و… را تجربه میکند. برای درمان افسردگی بعد از ترک اعتیاد و مراقبت از روان خود لازم است تا از مشاوره و روان درمانی استفاده شود. روان درمانی مستمر بعد از ترک اعتیاد، میتواند بصورتهای مختلفی انجام شود و درمانگر با توجه به شرایط بیمار نوع آن را انتخاب خواهد کرد. گاهی روان درمانی فردی بعد از ترک اعتیاد انجام میشود و گاه بصورت های زیر:
در گروه درمانی افراد مختلف با تجربیاتی گاه مشابه گرد هم میآیند تا حس های مشترک زمان ترک اعتیاد و بعد از ترک اعتیاد را با هم به اشتراک بگذارند. این کمک میکند تا این افراد درک کنند که تنها نیستند.
این نوع روان درمانی روی افکار و باورهای افراد تمرکز دارد. در واقع در این فرایند روان درمانگر به بیمار کمک میکند، تا به افکار خود آگاه شده و رابطه آن را با موادی که مصرف میکرده، برقرار کند. اگر فرد بداند که در چه افکار و احساساتی به مصرف مواد مخدر روی میآورده، در زمان آگاهی به آن افکار، میتواند از رفتار مخرب جلوگیری کند.
در اکثر موارد خانوادههایی که درگیر اعتیاد شدهاند، بطور کل ممکن است به دلیل فضای متشنج داخل خانواده، تروماهایی را تجربه کنند. زمانی که درمان اعتیاد انجام شد، لازم است برای شروع دوباره، روابط بین اعضای خانواده ترمیم شود، اینجاست که خانواده درمانی کارکرد بسیار خوبی خواهد داشت.
در کلینیک شبانه روزی ترک اعتیاد رهان، انواع روان درمانی با تشخیص روان درمانگر و انتخاب خود فرد انجام خواهد شد.
به دلیل آثار مواد مخدر در طول دوره مصرف، بدن عوارضی مانند کم اشتهایی را تجربه خواهد کرد. یکی از مراقبتهای بعد از ترک اعتیاد مربوط به تقویت بدن است. برای تقویت بدن لازم است از انواع میوههای آبدار، خوراکیهای مقوی مانند خرما و انواع دمنوشهای طبیعی، پروتئین و مکمل دارویی به اضافه فعالیت جسمانی بهره برد.
مراقبت های بعد از ترک اعتیاد را باید جدی گرفت. به منظور پیشگیری از بازگشت اعتیاد بعد از ترک لازم است تا به روشهای زیر متوسل شوید:
سعی نکنید به تنهایی از خود مراقبت کنید! به دنبال یک پشتیبان خوب باشید. در کنار انتخاب هر رویکرد درمانی، همراه داشتن تأثیرات مثبت یک سیستم حمایتی مستحکم، ضروری است. تشویق، راهنمایی و گوش شنوایی داشته باشید، هر چه این عوامل بیشتر باشد، راحت تر از این مرحله عبور میکنید.
به دوستان نزدیک و خانواده خود تکیه کنید. داشتن حمایت دوستان و اعضای خانواده، گزینه ارزشمندی در فرایند مراقبت بعد از ترک اعتیاد است. اگر تمایلی به مراجعه به عزیزان خود ندارید، چون قبلا آنها را ناامید کردهاید، به زوج درمانی یا خانواده درمانی مراجعه کنید.
یک شبکه اجتماعی هوشیار بسازید. اگر زندگی اجتماعی قبلی شما حول محور مواد مخدر میچرخید، برای مراقبت های بعد از ترک اعتیاد، باید ارتباط جدید ایجاد کنید. داشتن دوستان هوشیار که از بهبودی شما حمایت میکنند، گزینه حمایتی مهمی است. سعی کنید در رویدادهای جامعه خود شرکت کنید، مانند کلاسهای مختلف یا فعالیتهای داوطلبانه!
نقل مکان به یک خانه آرام را در نظر بگیرید. فضای خانه باید برای شما که در مرحله حساسی هستید، امن و حمایتکننده باشد. توجه کنید که حتما محیط زندگی شما، عاری از هر گونه از انواع محرک ها باشد.
جلسات را در اولویت قرار دهید. به یک گروه پشتیبانی بعد از ترک بپیوندید و به طور منظم در جلسات آنها شرکت کنید. گذراندن وقت با افرادی که دقیقاً درک میکنند که شما چه چیزی را تجربه کردهاید، میتواند بسیار شفابخش باشد. همچنین میتوانید از تجربیات مشترک اعضای گروه بهره مند شوید و یاد بگیرید که دیگران برای پاک ماندن چه اقدامات مراقبتی کردهاند.
پاک سازی و سم زدایی بدن بعد از ترک اعتیاد از واجبات است. دلیل آن این است که با سم زدایی تمام مواد مخدر از بدن خارج میشود و این کمک شایانی میکند تا فرد دچار مصرف مجدد مواد مخدر نشود. بنابراین یکی از مراقبت های بعد از ترک انجام پاک سازی یا سم زدایی خواهد بود.
در این مطلب به بررسی مراقبت های بعد از ترک اعتیاد پرداختیم و متوجه شدیم که عوارض ناشی از اعتیاد بسیار زیاد بوده و لازم است تا برای رهایی از آنها به درمان اعتیاد بپردازیم. ما در بهترین مرکز اعتیاد تهران آماده ارائه دادن خدمات به شما هستیم. با ما تماس بگیرید.