با پیشرفت علم، استفاده از روش های نوین برای درمان اختلالات روانی کاربرد بسیار زیادی در بین پزشکان پیدا کرده است. به طوری که اگر فرد به مرحله ای از بیماری خود رسید که دارو درمانی هم پاسخگو نبود بتوانند با استفاده از روش های دیگری بیماری فرد را بهبود بخشد آن هم با سرعتی بالاتر از دارو درمانی. الکتروشوک درمانی (ECT) یکی از همان روش هایی ست که طی چند سال گذشته توانسته جایگاه مناسبی در صنعت درمان پیدا کند و بیماران زیادی را به زندگی عادی بازگرداند.
ما در این مقاله سعی کرده ایم تا با بالا بردن دانش شما عزیزان در زمینه شوک درمانی، به روند انتخاب درمان شما بیماران عزیز کمکی هر چند کوچک کرده باشیم. کلینیک رهان، کلینیک خصوصی روانشناسی در ونک است که به نوعی کلینیک روان درمانی با مدرن ترین متدها به شمار می رود و با امکانات ویژه خود می تواند خدمات ارزنده ای در جهت درمان انواع بیماری و همچنین در مقوله ترک اعتیاد به شما همراهان عزیز ارائه دهد.
الکتروشوک درمانی (Electroconvulsive therapy) روش درمانی نوینی است که برای درمان برخی بیماری ها و اختلالات روانی برای بیمار تجویز می شود. معمولا از این روش زمانی استفاده می شود که دارودرمانی کمکی به بهبود وضعیت بیمار نکرده است و بیمار دچار اختلالات روانی حاد می باشد.
در این روش فرد در یک اتاق مخصوص، توسط متخصص این امر بیهوش می شود. سپس تعداد مشخصی الکترود را به مغز بیمار متصل می کنند، البته تعداد این الکترودها به نوع و شدت بیماری فرد بستگی دارد که جریان برق را از طریق پوست سر به مغز بیمار می رسانند. در این حالت شوک مغزی خفیفی به قسمت های مختلفی از مغز بیمار وارد می شود و درمان با ضربه الکتریکی تشنج آور به پایان می رسد. سپس علائم عمومی بیمار، توسط یک پرستار مجرب تا لحظه به هوش آمدن چک می شود. این روند کلی یک جلسه الکتروشوک درمانی (ECT) است که طی چند دقیقه صورت می گیرد.
همانطور که گفته شد مهم ترین کاربردهای الکتروشوک درمانی برای درمان اختلالات روانی اساسی است که در ادامه به تشریح هر یک از این کاربردها می پردازیم:
برای درمان اسکیزوفرنی معمولا تاثیر الکتروشوک درمانی و دارو درمانی تقریبا برابری می کند ولی با این تفاوت که با الکتروشوک درمانی یا شوک مغزی روند درمان بیمار اسکیزوفرنی کوتاه تر خواهد بود.
معمولا زمانی برای درمان اختلال شیدایی یا مانیا از الکتروشوک درمانی استفاده می شود که بیمار نسبت به داروی مخصوص این بیماری یعنی لیتیوم واکنش خوبی نشان نداده است. البته باید توجه داشت که مصرف دارو با انجام الکتروشوک درمانی مغایرت داشته و ممکن است آسیب مغزی به بیمار وارد سازد. به همین دلیل در هنگام استفاده از دستگاه شوک مغزی پزشک باید به این موضوع مهم اهمیت دهد.
معمولا درمان افسردگی با شوک درمانی زمانی صورت می گیرد که فرد نسبت به دارو درمانی نتیجه مناسبی دریافت نکرده باشد یا به هر دلیلی نتواند از داروهای مختص این اختلال استفاده کند به طوری که بیماری وی تشدید شده و احتمال بروز افکار خودکشی در او بالا برود. به همین دلایل است که می توان گفت الکتروشوک درمانی می تواند برای درمان اختلال افسردگی اساسی کارآمد باشد.
از آنجایی که اعتیاد باعث تاثیرگذاری مواد مخدر بر قسمت های مختلف مغز و بروز اختلال های روانی می شود، یکی از راه های درمان آن اختلال ها شوک درمانی بعد از ترک اعتیاد می باشد. به عبارت دیگر منظور از ترک اعتیاد با شوک الکتریکی، درمان خود اعتیاد نیست بلکه این نوع درمان می تواند اختلالات روانی که موجب بروز اعتیاد در بیمار شده اند را مورد مداوا قرار دهد یا بیماری های روانی که به سبب سومصرف مواد مخدر در فرد ظاهر شده اند را درمان کند. در این وضعیت که دارو درمانی کمکی به ترک اعتیاد بیمار نکرده است تنها راه چاره، انجام الکتروشوک درمانی آن هم طبق تشخیص پزشک است.
شما می توانید برای تشخیص بهترین راه درمان اعتیاد خود به بهترین کلینیک روانشناسی و ترک اعتیاد در تهران مراجعه کنید تا با استفاده از روش های نوین درمان اعتیاد، جسم و روان سالم را به شما بازگردانند.
جهت ارتباط با مشاوران ما در کلینیک ترک اعتیاد رهان با شماره 02188064379 تماس حاصل فرمایید.
مزایای انجام الکتروشوک درمانی آنقدر با اهمیت هستند که باعث می شوند بیمار به راحتی این درمان را بپذیرد. در ادامه به چند مورد از این مزایا اشاره خواهیم کرد:
تشنج درمانی الکتریکی، در کنار تمام مزایای خود دارای برخی عوارضی است که ممکن است برای برخی بیماران به وجود بیاید. چند مورد از عوارض شوک درمانی عبارتند از:
از انجایی که فرد در طی انجام تشنج درمانی الکتریکی، بیهوش است بهتر است چند ساعت قبل از انجام شوک درمانی از مصرف غذاهای سنگین بپرهیزد. همچنین باید قبل از انجام الکتروشوک درمانی، طی آزمایشاتی، وضعیت قلبی و تنفسی بیمار بررسی شود تا مشکلی در روند انجام شوک مغزی برای بیمار ایجاد نشود.
از آنجایی که فرد بعد از انجام شوک درمانی حالاتی از گیجی و سردرگمی را دارد بهتر است تا چند ساعت بعد از تشنج درمانی الکتریکی از انجام کارهایی که نیاز به تمرکز دارند پرهیز کند. به طور مثال فرد نباید به هیچ عنوان رانندگی کند یا تصمیمات مهم بگیرد، همچنین بهتر است به انجام امور مربوط به شغل خود نیز نپردازد.
از آنجایی که مصرف داروهای اعصاب برای بیمارانی که با وجود اختلالات روانی، باردار نیز هستند به هیچ عنوان توصیه نمی شود، بهتر است در این وضعیت از الکتروشوک درمانی برای از بین بردن آن اختلال استفاده شود. شوک مغزی بر عکس داروهای اعصاب و روان، هیچ آسیبی به مادر و جنین وارد نخواهد کرد. برای اطلاع از روند درمان مادران باردار بهتر است با کلینیک ترک اعتیاد رهان، بهترین کلینیک روانشناسی در تهران تماس گرفته و با مشاوران ما در این زمینه صحبت کنید.
طبق تشخیص و تجویز پزشک متخصص، بهتر است بیمار دو الی سه روز در هفته در جلسات الکتروشوک درمانی شرکت کند تا نتیجه دلخواه به دست آید. درمان بیماری های مختلف ممکن است بین 6 الی 20 جلسه زمان نیاز داشته باشد. مدت زمان هر شوک وارده به مغز بیمار نیز چند ثانیه بیشتر نخواهد بود. در کل تعداد جلسات و مدت زمان هر جلسه به نوع و شدت بیماری فرد و همچنین تشخیص پزشک معالج بستگی دارد.
شما می توانید برای اطلاع از نوع درمان همچنین هزینه درمان با دستگاه الکتروشوک درمانی (ECT) با مشاوران ما در کلینیک ترک اعتیاد رهان تماس گرفته و سوالات خود را مطرح نمایید. همکاران ما می توانند تمام ابهامات شما عزیزان را برطرف سازند.
کلینیک ترک اعتیاد و اعصاب و روان رهان، مرکز روان درمانی با دستگاه های پیشرفته ای است که می تواند با استفاده از روش های نوین درمان اعتیاد، مانند الکتروشوک درمانی (ECT) روند درمانی خوبی را برای شما مراجعان عزیز ایجاد کند تا با جسم و روانی سالم به آغوش خانواده خود بازگردید.
منبع: psychiatry.org